Top

Na Madagaskare otvoria námestie Mórica Beňovského

Na Madagaskare otvoria námestie Mórica Beňovského

V meste Antalaha na severovýchode Madagaskaru 16. januára slávnostne otvoria námestie Mórica Beňovského, na ktorom bude aj jeho pamätník.

Vytvoril ho Stanislav Machovčák z Kysúc. Na príprave priestoru, kde námestie otvoria, sa podieľal aj nemecký lekár Bernd Zschocke, ktorý žije na Madagaskare už 25 rokov.

Na otvorení námestia by sa mali zúčastniť aj niektoré významné osobnosti Madagaskaru a približne dvadsať Slovákov vrátane filmárskeho tímu pod vedením Vladimíra Dudláka s bádateľom a spisovateľom Miroslavom Musilom.

Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol rodákom z Vrbového a počas svojho života dosiahol množstvo úspechov.

Bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu, sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho ani nie 40 ročného života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku). Bol prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 bol na Madagaskare vyhlásený za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti Madagaskaru. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života.

Pre agentúru SITA informoval riaditeľ Združenia Mórica Beňovského Vladimír Dudlák.