Top

Na Taiwane otvorili výstavu venovanú Móricovi Beňovskému

Na Taiwane otvorili výstavu venovanú Móricovi Beňovskému

V múzeu Lanyang v piatok (27. mája 2022) otvorili dlho očakávanú výstavu slovenského rodáka Mórica Beňovského, ktorý počas svojich významných ciest v roku 1771 pricestoval aj na územie Taiwanu, vtedy ešte známe ako Formosa, do prístavu Su Ao, v provincii Yilan.
Výstavu otvorili župan provincie Yilan Zi-miao Lin, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, riaditeľ Slovenského Národného múzea Peter Bárta, Štátny tajomník ministerstva kultúry Taiwanu Tsung-huang Hsiao, Generálny riaditeľ Ministerstva zahraničných vecí Taiwanu Remus Li-Kuo Chen, riaditeľ Združenia Mórica Beňovského Vladimír Dudlák, konzulant kurátora výstavy Sommer Kao, primátor okresu Tou-cheng Wen-yi Cai a vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Taipei Martin Podstavek.
Naše Združenie je poctené, že sme mohli prispieť k obsahu výstavy našimi dokumentárnymi filmami, komiksami a video vstupom, ktorý sme nahrali pre Taiwan počas našej expedície na Madagaskare. Súčasťou otvorenia výstavy bolo aj logo ZMB a premietanie nášho dokumentárneho filmu Móric Beňovský žije!.
Týmto sa chceme poďakovať za spoluprácu pri príprave výstavy na Taiwane pánovi Martinovi Podstavekovi, vedúcemu slovenského úradu na Taiwane a pani Michaele Šulákovej, zástupkyni vedúceho úradu.