Top

Vydali sme 6. diel komiksu MÓRIC s názvom “CEZ SEVERNÝ PACIFIK”.

Vydali sme 6. diel komiksu MÓRIC s názvom “CEZ SEVERNÝ PACIFIK”.

Šiesty diel komiksu Móric s názvom “CEZ SEVERNÝ PACIFIK” je už na svete. Zakúpiť si ho môžete na našom webe. Bude k dispozícii aj v Bratislave v kníhkupectve Artfórum na Kozej ul.,  v predajni Artattack v Novej Cvernovke na Račianskej ul. alebo na hrade Stará Ľubovňa.

Šiesty diel komiksu MÓRIC – CEZ SEVERNÝ PACIFIK sa odohráva v roku 1771. Po vzbure a úteku z kamčatského vyhnanstva sa Móric so svojimi druhmi plaví na lodi Sv. Peter a Pavol málo prebádanými vodami severného Pacifiku v nádeji na lepšiu budúcnosť. Dramatická plavba cez Kurilské ostrovy, Aleuty, Japonsko, Rjúkú, Formosu až do čínskeho prístavu Macao trvala štyri mesiace. Počas plavby bola posádka vystavená mnohým krízam i pokusom o vzburu na lodi. Beňovský si počas plavby zaznamenával poznámky a nákresy navštívených ostrovov, na základe čoho v Paríži spracuje pre francúzskeho ministra knieža d´Aiguillona podrobnú mapu ich priekopníckej plavby po severnom Pacifiku. Jeho zápisky budú neskôr zdrojom pri písaní Beňovského diela Pamäti a cesty.  

Na tvorbe 6. dielu sa podieľali ilustrátori Ľudovít Mikula, František Mráz, Laco Dlhý a Pavol Bratský, dialógy námet scenár a dialógy pre tento diel písal Tereza Trusinová, Vladimír Dudlák a Pavol Bratský, ďalej spolupracovali Jozef Dermek, Patrik Kunec, Radovan Rybovič, Peter Serina, Dominik Šuplata a ďalší.

Úvodník k šiestemu dielu napísal Patrik Kunec, PhD., historik na Katedre histórie Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. V tomto čísle komiksu sa stretla slovenská výtvarnícka generácia komiksových bardov 90tych rokov s mladými komiksovými talentami.

Ďakujeme všetkým našim platiacim čitateľom za podporu komiksu. Vydanie siedmeho dielu, ktorý bude sólovým výtvarným dielom Lukáša Freytaga, je plánované v septembri 2023.