Top

Vydali sme siedmy a ôsmy diel komiksu MÓRIC

Vydali sme siedmy a ôsmy diel komiksu MÓRIC

Presne na Beňovského narodeniny sa nám podarilo vydať naraz dva diely komiksu MÓRIC. Tesne pred slávnostným podujatím MÓRIC BEŇOVSKÝ ŽIJE 2023 sme z tlačiarne prevzali siedmy diel s názvom PRÍCHOD DO PARÍŽA a ôsmy diel s názvom VO FRANCÚZSKYCH SLUŽBÁCH. Vivat komiks MÓRIC!  Úvodníky k týmto dvom častiam napísali páni spisovatelia Anton Hykisch a prezident Rudolf Schuster. Komiks MÓRIC, ktorý bude mať spolu 14 dielov, bude najrozsiahlejšie pôvodné komiksové dielo na Slovensku.

Všetky doteraz vydané čísl akomiksov MÓRIC si môžete zakúpiť na našom webe. Komiksy sú v predaji aj v Bratislave v kníhkupectve Artfórum na Kozej ul.,  v predajni Artattack v Novej Cvernovke na Račianskej ul. a na hrade Stará Ľubovňa.

7. diel komiksu MÓRIC – PRÍCHOD DO PARÍŽA sa odohráva v rokoch 1771-1772. Beňovský sa v Macao stane stredobodom pozornosti rôznych mocností sveta, ktoré majú záujem o jeho poznatky a denník z plavby po severnom Pacifiku. Beňovský vyjednáva o predaji lode Sv. Peter a Pavol a rozhoduje o ďalšom osude pre seba a svojich druhov. Medzitým čelí ďalším pokusom o prevrat zo strany Stepanova. Po dohode s Francúzmi sa plaví do Európy s veľkou časťou svojej posádky. Cestou majú dlhšiu zastávku na ostrove Ille de France (Maurícius) a kratšiu na Madagaskare. V Paríži Beňovský opäť úspešné preniká na kráľovský dvor a dostáva sa do kontaktu s parížskou smotánkou. Zároveň túži po stretnutí so svojou rodinou.

8. diel komiksu MÓRIC – VO FRANCÚZSKYCH SLUŽBÁCH sa odohráva v rokoch 1772-1773. V Paríži sa Beňovský stretáva s vodcami Barskej konfederácie v exile, ktorí ocenia jeho bojové zásluhy pre Poľsko a Barskú konfederáciu. Kreslí mapu severného Pacifiku a svojej priekopníckej plavby z Kamčatky do Macao pre ministra d´Aiguillona. Sníva o návrate na ostrov Formosa (Taiwan), kde by chcel založiť obchodnú základňu pre Francúzov. Zo strany francúzskeho dvora dostáva hodnosť plukovníka francúzskej armády a poverenie na založenie francúzskej základne na ostrove Madagaskar. Po dlhých štyroch rokoch sa opäť stretáva so svojou manželkou Zuzanou a pripravuje sa na svoju novú misiu v službách Francúzska. So zborom dobrovoľníkov i s manželkou Zuzanou prichádzajú na ostrov Ille de France.

Na tvorbe 7. a 8. dielu sa podieľali ilustrátori Lukáš Freytag, Ľudovít Mikula a Laco Dlhý, dialógy námet scenár a dialógy napísal Vladimír Dudlák  a Tereza Trusinová, ďalej spolupracovali Jozef Dermek, Anton Hykisch, Radovan Rybovič, Rudolf Schuster, Peter Serina, Dominik Šuplata, Diana Židová a ďalší. V komikse sme vzdali hold aj zosnulému Ferkovi Mrázovi, ktorý sa výtvarne podieľali na tvorbe šiesteho dielu. 

Vydanie komiksu MÓRIC finančne podporil Bratislavský Samosprávny Kraj.

Vydanie deviateho dielu je plánované v decembri 2023.