Top

Vydali sme jedenástu časť komiksu MÓRIC s názvom “BECKOVSKÁ VIESKA”

Vydali sme jedenástu časť komiksu MÓRIC s názvom “BECKOVSKÁ VIESKA”

V septembri tesne pred našim podujatím MÓRIC BEŇOVSKÝ ŽIJE 2024 sme vydali jedenástu časť komiksu MÓRIC s názvom BECKOVSKÁ VIESKA. Jedenásta časť sa odohráva v rokoch 1778-1781. Móric so Zuzanou prichádzaju do Beckovskej viesky, kde sa chcú usadiť. Majú harmonický vzťah a onedlho sú v očakávaní príchodu nového potomka. Móric píše knihu Pamäti a cesty ako curriculum svojich ciest, ktorým sa chce uchádzať o priazeň významných osobností a vladárov. Sníva o návrate na Madagaskar. Móric na základe požiadavky svojho strýka Jána Andreja Beňovského odchádza ako plukovník do vojny o bavorské dedičstvo. Po návrate z frontu ho čaká manželka s malou Rozáliou. Opäť sú šťastnými rodičmi. Móric predkladá na dvore vo Viedni návrh na vytvorenie cisárskej flotily na Jadrane a plán projektu riečnej cesty s prepojením Dunaja s prístavom vo Fiume (dnes Rijeka). Istý čas žijú celá rodina vo Fiume, kde Móric podniká a kde sa im narodí aj druhá dcéra Žofia. V zime 1781 cestuje aj s rodinou do Paríža za Benjaminom Franklinom, veľvyslancom USA vo Francúzsku, s ktorým udržiava priateľské vzťahy. Móric má ambíciu osobne sa zapojiť do bojov o americkú nezávislosť.

Po výtvarnej stránke sme spolupracovali s komiksovými umelcami Lacom Dlhým, Jurajom Martiškom a Ľudom Mikulom. Námet, scenár a dialógy spracovali Mário Drgoňa a Vladimír Dudlák. Úvodník ku komiksu napísal Luboš Bosák. Na komikse ďalej spolupracovali Jozef Dermek, Radovan Rybovič, Peter Serina, Dominik Šuplata, Diana Židová a ďalší.

V roku 2024 plánujeme vydať ešte dvanásty diel AMERIKA. Komiks MÓRIC, ktorý bude mať spolu 14 dielov, je najrozsiahlejšie pôvodné komiksové dielo na Slovensku. Všetky doteraz vydané čísla komiksov MÓRIC si môžete zakúpiť na našom webe. Komiksy sú v predaji aj v Bratislave v kníhkupectve Artfórum na Kozej ul., v predajni Artattack v Novej Cvernovke na Račianskej ul. a na hrade Stará Ľubovňa. Tvorbu jedenástej aj dvanástej časť komiksu MÓRIC podporil FPU.

Komiks si môžete zakúpiť aj priamo cez náš e-Shop.