Top

Móric Beňovský žije 2024

Móric Beňovský žije 2024

Dňa 18. septembra 2024 sa konalo slávnostné podujatie “MÓRIC BEŇOVSKÝ ŽIJE 2024”. Z dôvodu povodňovej situácie na Dunaji bola tradičná akcia Združenia Mórica Beňovského preložená z lode RIVERS CLUB do tanečného klubu DANCE HAUS na bratislavských Kramároch. 

Za bádateľskú činnosť pri výskume osobnosti Mórica Beňovského i iných osobností v regióne, za organizovanie konferencií a publikačnú činnosť v zborníkoch, periodikách a početných knižných publikáciach, špeciálne v encyklopédii Benovskiana bola udelené mediala Mórica Beňovského dvom laureátom z Vrbového – historikovi a kultúrnemu pracovníkovi PhDr. Ľubomírovi Bosákovi a pedagógovi a historikovi PaedDr. Patrikovi Kýškovi.

Súčasťou podujatia bol krst dvoch nových dielov životopisného komiksu MÓRIC – 10. časť  s názvom NÁVRAT DO EURÓPY a 11. časť BECKOVSKÁ VIESKA. Úvodníky k týmto častiam napísali tohoroční laureáti. Krstným otcom bol emeritný primátor mesta Vrbové PaedDr. Ivan Borovský. Štrnásťdielny komiks MÓRIC bude najrozsiahlejšie pôvodné komiksové dielo na Slovensku. Vydanie 11. dielu podporil FPU. Komiks MÓRIC bude čoskoro možné zakúpiť aj na eshope www.moricbenovsky.sk.

Na podujatí bola projekcia nového dokumentárneho filmu “VODA pre MADAGASKAR”, ktorý režíroval Miroslav Köteles. Film dokumentuje charitatívny projekt realizácie studne v dedine Mangily na juhu Madagaskaru.

Na podujatí sa okrem delegácie zástupcov mesta Vrbové zúčastnili aj predseda BSK Mgr. Juraj Droba MA, MBA, riaditeľ maďarského kultúrneho inštitútu pán Pál Venyercsan, prezidentka Čechov a Slovákov v Bostone a priama potomkyňa Mórica Beňovského pani Estera Mlch, naši laureáti z predošlých rokov, priatelia z Madagaskaru ako aj ďalšie osobnosti a vzácni hostia. Vivat Beňovský!

Viac fotiek z podujatia nájdete tu.